Szereted vagy sem, kötelező!

Nagyon sok esetben merül fel a vállalati tanácsadás során kérdésként, hogy ki lehetne-e valahogyan kerülni a munkavédelmi rendszer kialakítását, és mint olyan, a munkavédelem valamennyi feladatát. Persze a tökéletes válasz erre az lenne, hogy dehogyis lehet, hiszen a munkavédelem pontosan arra szolgál, hogy ha nem várt esemény, vagy baleset következik be, akkor legyen egy jól felépített védelmi rendszer, egy védő háló, ami minimálisra csökkenti az emberi sérülés kockázatát és alacsony szinten tartja a költségeket. Persze ez rengeteg vállalkozó életében egy felesleges nyűg és egy mumus, teljesen kikerülni viszont akkor sem tudják. Tudnak persze egy olyan külső szakértő céget felfogadni a feladat ellátására, aki egy látszat munkavédelmet csinál, azonban ez esetben is fizetni kell érte és meg kell oldani, hogy legalább a papírok rendben legyenek, hiszen egy munkavédelmi ellenőrzés során iszonyatosan nagy bírságokat lehet kapni hiányosságok esetében. Ez a lehető legegyszerűbb megoldása ma a vállalkozói világban a munkavédelem feladatának ellátására.

Vegyük azonban végig, hogy mi történik akkor, hogy ha az ember mondjuk az építőipar területén tevékenykedik, és rengeteg pénzt és energiát beletesz abba, hogy felépítse a céget, azonban egy óvatlan pillanatban kialakul egy munkavédelmi baleset és az egyik munkás komolyabban megsérül, hiszen senkinek sincs valójában fogalma sem, hogy mit kellene tennie, vagy hogyan kellene megoldania a problémát, hogyan tudna segítséget nyújtani a saját munkatársának. Az anyagi kár jelentős, és bizony a munkás felé is iszonyatosan nagy összeggel tartozik a vállalkozó, hiszen tartós egészségkárosodást szenvedett.

Ebben az esetben a munkavédelmi rendszer, és önmagában a munkavédelem hiánya miatt az egész vállalkozás gőzerővel robogni kezd a csőd felé. Nem csak azért, mert anyagilag hihetetlen nagy veszteség éri, hanem azért is, mert a baleset közben egyéb károk is érik a céget, nem beszélve arról, hogy iszonyatosan meghurcolják, ha bebizonyosodik, hogy csak látszat munkavédelme volt, és valójában senkinek sem volt fogalma arról, hogy mit tegyen vagy hogyan járjon el. Egy szó mint száz, a munkavédelem hihetetlen értéket tud képviselni ha egyszer baj alakul ki a vállalkozásnál. Egyébként pedig kötelező, jogszabályi rendelkezés alapján is.